Skip to main content

Το μπαλόνι τρυπάει αλλά δεν σπάει

Ένα πείραμα από την teacherland.gr που δείχνει πώς ένα μπαλόνι που τρυπά δεν σπάει!

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το μπαλόνι είναι ελαστικό, δηλαδή μπορεί να τεντώνει και να μεγαλώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Καθώς το φουσκώνουμε, το γεμίζουμε με αέρα. Ο αέρας αυτός έχει μεγαλύτερη πίεση από τον εξωτερικό αέρα της ατμόσφαιρας. Εάν ανοίξουμε μία τρύπα, τότε δημιουργούμε μία ρωγμή στα τοιχώματα του μπαλονιού. Η ρωγμή αυτή μεταφέρεται γρήγορα και στις γειτονικές περιοχές. Αφού, όπως αναφέραμε και παραπάνω, ο εσωτερικός αέρας έχει μεγαλύτερη πίεση από τον εξωτερικό, θα βγει απότομα προς τα έξω μέσα από τις ρωγμές. Η απότομη κίνηση του εσωτερικού αέρα, θα παρασύρει και τα εξωτερικά στρώματα του αέρα.

Μόνο που ενώ αυτό εμείς το αντιλαμβανόμαστε ακαριαία, στην ουσία χρειάζονται πολλές παλμικές κινήσεις των στρωμάτων αέρα (πέρα δώθε δηλαδή) μέχρι που τελικά φτάνει μέχρι και τα αφτιά μας. Δεν μιλάμε δηλαδή για κάτι άλλο, από τη δημιουργία ήχου. Τον κρότο δηλαδή που ακούμε και στην ουσία δεν δημιουργείται από το μπαλόνι, αλλά από τον αέρα που περιείχε μέσα.

Προσέξτε ότι το μπαλόνι δεν έχει ενιαίο χρώμα σε όλα τα σημεία του. Δηλαδή στην περιοχή κοντά στον “λαιμό” του, αλλά και στην αντιδιαμετρική περιοχή (αυτή που μοιάζει με “αφαλό”) το χρώμα του είναι πιο σκούρο. Αυτό οφείλεται στο ότι στις συγκεκριμένες περιοχές, το μπαλόνι δεν είναι τόσο τεντωμένο.

Γι’ αυτό και επιλέγουμε να το τρυπήσουμε εκεί, γιατί τότε οι ρωγμές που δημιουργούμε με τις τρύπες δεν μεταφέρονται εύκολα στις γύρω περιοχές του μπαλονιού. Στη διαδικασία βοηθά και το απορρυπαντικό που λειτουργεί ως λιπαντικό αποτρέποντας να δημιουργηθούν επιπλέον ρωγμές από την τριβή.

Για περισσότερο εκπαιδευτικό υλικό επισκεφθείτε στην ιστοσελίδα μας το εκπαιδευτικό υλικό για τα Φυσικά της Ε΄τάξης ή τα Φυσικά της Στ΄τάξης.

Περισσότερα πειράματα μπορείτε να βρείτε στο κανάλι της teacherland στο YouTube (https://www.youtube.com/TeacherlandEducation), το μεγαλύτερο ελληνικό κανάλι πειραμάτων. Για να εγγραφείτε κάντε κλικ εδώ!

Δρ. Βασίλης Γρηγορίου

Υπεύθυνος Φυσικής teacherland.gr