Skip to main content

Μαρκαδόροι που επιπλέουν – Πείραμα

Ένα πείραμα που μελετά κατά πόσο οι μαρκαδόροι μπορούν να επιπλέουν.  Διασκεδαστικό, που βοηθά τα παιδιά να μελετήσουν τις διαφορετικές ιδιότητες των υλικών και τα διαφορετικά αποτελέσματά τους.

 

Καθημερινά χρησιμοποιούμε μαρκαδόρους για διάφορες εργασίες και δημιουργίες. Γνωρίζουμε όμως ότι δεν περιέχουν όλοι τα ίδια συστατικά; Κάποιοι μαρκαδόροι είναι ανεξίτηλοι, δηλαδή γράφουν πάνω σε πολύ γυαλιστερές επιφάνειες. Κάποιοι σβήνουν εύκολα (για παράδειγμα αυτοί που χρησιμοποιούμε στους ασπροπίνακες) και κάποιοι διαλύονται εύκολα στο νερό (για να βγαίνουν και από τα ρούχα εάν βαφτούν κατά λάθος).

Τα διαφορετικά συστατικά οδηγούν στην εμφάνιση και διαφορετικών δυνάμεων ανάμεσα στο μελάνι του μαρκαδόρου και στην επιφάνεια που γράφουμε.

Στη δική μας περίπτωση χρησιμοποιήσαμε αρχικά μαρκαδόρους για ασπροπίνακα. Στην αγορά περιγράφονται και ως whiteboard markers ή dry erase markers. Περιέχουν οινόπνευμα που παίζει τον ρόλο του διαλύτη. Μέσα στο οινόπνευμα διαλύονται διάφορες χρωστικές που δίνουν το χρώμα στον μαρκαδόρο. Επίσης περιέχουν μία λιπαρή ρητίνη που είναι υπεύθυνη για την ολισθηρότητα του μελανιού πάνω στη λεία επιφάνεια. Δηλαδή της επιτρέπει να μην κολλάει πάνω της, ενώ αντίθετα κολλάει πάνω σε πορώδεις επιφάνεις όπως είναι τα ρούχα. Με λίγα λόγια, η συγκεκριμένη ρητίνη εμφανίζει πολύ ασθενείς δυνάμεις με τις λείες επιφάνειες.

Όταν ρίξαμε νερό, οι δυνάμεις αυτές ανάμεσα στη ρητίνη και το πήλινο σκεύος μηδενίστηκαν, με αποτέλεσμα να ξεκολλήσουν τα σχέδια μας. Επίσης επιπλέουν πάνω στο νερό γιατί το μελάνι έχει μικρότερη πυκνότητα από αυτή του νερού. Όταν ακουμπήσαμε όμως το χέρι μας, το μελάνι κόλλησε πάνω του. Βλέπετε οι δυνάμεις ανάμεσα στη ρητίνη και το χέρι μας (που δεν είναι λείο) είναι μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες ανάμεσα στη ρητίνη και το νερό, οπότε τελικά κολλάει στο χέρι μας.

Όταν χρησιμοποιήσαμε μαρκαδόρους ζωγραφικής, το αποτέλεσμα δεν ήταν το ίδιο! Το μελάνι τους διαλύθηκε αμέσως στο νερό. Αυτό οφείλεται στο ότι οι δυνάμεις ανάμεσα στα μόρια του μελανιού ήταν ασθενείς. Όταν χρησιμοποιήσαμε πάλι μαρκαδόρο για άσπρο πίνακα αλλά γράψαμε πάνω σε πλαστικό, τα σχήματα δεν ξεκόλλησαν από το πιάτο. Αυτό οφείλεται στις αρκετά ισχυρές δυνάμεις ανάμεσα στη ρητίνη και το σχετικά τραχύ πλαστικό.

Για περισσότερο εκπαιδευτικό υλικό επισκεφθείτε στην ιστοσελίδα μας το εκπαιδευτικό υλικό για τα Φυσικά της Ε΄τάξης ή τα Φυσικά της Στ΄τάξης.

Περισσότερα πειράματα μπορείτε να βρείτε στο κανάλι της teacherland στο YouTube (https://www.youtube.com/TeacherlandEducation), το μεγαλύτερο ελληνικό κανάλι πειραμάτων. Για να εγγραφείτε κάντε κλικ εδώ!

Δρ. Βασίλης Γρηγορίου

Υπεύθυνος Φυσικής teacherland.gr