Skip to main content

Τα ξινά φρούτα

Ένα πείραμα χημείας από την teacherland.gr που δείχνει ότι τα ξινά φρούτα έχουν συγκεκριμένες ιδιότητες.

Πολλά φρούτα περιέχουν στους χυμούς τους οξέα. Τα οξέα αντιδρούν με τη σόδα και παράγεται διοξείδιο του άνθρακα, που ως αέριο, δημιουργεί αφρό! Στο πείραμα μας ξεκινάμε με ένα λεμόνι.

Με τη βοήθεια ενός κουταλιού, δημιουργούμε μικρές τρύπες έτσι ώστε να είναι πιο εύκολο να βγουν οι χυμοί του αλλά και να εισέλθει η σόδα. Στη συνέχεια χρησιμοποιούμε χρώμα ζαχαροπλαστικής (δεν έχει κάποιο άλλο ρόλο απ’ το να δώσει χρώμα στον αφρό). Προσθέτουμε σόδα. Τότε παρατηρούμε ότι αρχίζει ο αφρισμός αλλά δεν είναι έντονος.

Εάν προσθέσουμε λίγο επιπλέον χυμό λεμονιού, βλέπουμε ότι πλέον δημιουργείται πολύς αφρός.

Στη συνέχεια δοκιμάζουμε με πορτοκάλι και μανταρίνι. Πάλι δημιουργείται αφρός, αλλά το φαινόμενο είναι λιγότερο έντονο. Επομένως συμπεραίνουμε ότι το λεμόνι περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες οξέος (κιτρικού) απ’ ότι τα “ξαδέλφια” του.

Για περισσότερο εκπαιδευτικό υλικό επισκεφθείτε στην ιστοσελίδα μας το εκπαιδευτικό υλικό για τα Φυσικά της Ε΄τάξης ή τα Φυσικά της Στ΄τάξης.

Περισσότερα πειράματα μπορείτε να βρείτε στο κανάλι της teacherland στο YouTube (https://www.youtube.com/TeacherlandEducation), το μεγαλύτερο ελληνικό κανάλι πειραμάτων. Για να εγγραφείτε κάντε κλικ εδώ!

Δρ. Βασίλης Γρηγορίου

Υπεύθυνος Φυσικής teacherland.gr