Skip to main content

Πείραμα πλεύσης – Γιατί επιπλέουν τα πλοία;

Ένα πείραμα πλεύσης από την teacherland.gr που αναδεικνύει τις συνθήκες που πρέπει να πληρούνται για να μην βουλιάζει ένα αντικείμενο και ερμηνεύει γιατί επιπλέουν τα πλοία.

Το θέμα της πλεύσης είναι πολύ διασκεδαζτικό: μπρατσάκια, βαρκούλες, πλοία! Αλλά η εξήγησή της μπορεί να γίνει πολύ επίπονη!

Γιατί επιπλέει ένα πλοίο που είναι σιδερένιο ενώ ένας συνδετήρας που είναι κι’ αυτός σιδερένιος βουλιάζει, παρόλο που είναι πολύ μικρότερος; Από τι άραγε εξαρτάται η πλεύση ενός σώματος: από το μέγεθος, το υλικό, το χρώμα, το σχήμα;

Στο πείραμά μας ελέγχουμε όλες αυτές τις παραμέτρους. Αρχικά ξεκινάμε με συμπαγή σώματα, δηλαδή σώματα που δεν έχουν κοιλότητες. Τότε διαπιστώνουμε ότι δεν παίζει ρόλο το μέγεθος. Τα συμπαγή σώματα επιπλέουν ή βυθίζονται στο νερό ανάλογα με το υλικό κατασκευής τους, ανεξάρτητα από το εάν είναι μεγάλα ή μικρά. Επιπλέουν αυτά που έχουν πυκνότητα μικρότερη από την αντίστοιχη του νερού (όπως για παράδειγμα τα περισσότερα ήδη ξύλου, το φελιζόλ κ.α.). Αντίθετα βυθίζονται όσα έχουν πυκνότητα μεγαλύτερη από αυτή του νερού (όπως για παράδειγμα αυτά από πλαστελίνη ή τα σιδερένια).

Επίσης φαίνεται ότι δεν παίζει ρόλο το χρώμα (κάτι που πιστεύουν συχνά τα πολύ μικρά παιδιά).

Τι γίνεται όμως όταν το σώμα έχει κοιλότητες, δηλαδή είναι κούφιο; Τότε υπάρχει πιθανότητα το σώμα να επιπλέει ακόμα και όταν θα βυθιζόταν εάν ήταν συμπαγές. Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση των σιδερένιων πλοίων. Έχουν μεγάλες κοιλότητες (το αμπάρι δηλαδή) με αποτέλεσμα να επιπλέουν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι συνολικά έχουν πολύ μεγάλο μέγεθος για τη μάζα τους. Δηλαδή έχουν πυκνότητα μικρότερη από αυτή του νερού. Δεν αναφερόμαστε στην πυκνότητα του υλικό τους, του σιδήρου, αλλά στην πυκνότητα ολόκληρου του πλοίου (αποτελείται από σίδηρο αλλά και πολύ, πολύ αέρα!!!).

Δοκιμάστε παιχνίδια με την άνωση και σας ευχόμαστε καλή διασκέδαση.

Για περισσότερο εκπαιδευτικό υλικό επισκεφθείτε στην ιστοσελίδα μας το εκπαιδευτικό υλικό για τα Φυσικά της Ε΄τάξης ή τα Φυσικά της Στ΄τάξης.

Περισσότερα πειράματα μπορείτε να βρείτε στο κανάλι της teacherland στο YouTube (https://www.youtube.com/TeacherlandEducation), το μεγαλύτερο ελληνικό κανάλι πειραμάτων. Για να εγγραφείτε κάντε κλικ εδώ!

Δρ. Βασίλης Γρηγορίου

Υπεύθυνος Φυσικής teacherland.gr