Skip to main content

Μεταξοτυπίες από γάλα

Ένα πείραμα Φυσικής από την teacherland.gr που είναι πολύ διασκεδαστικό, εύκολο και γρήγορο. Ενθουσιάζει τους μικρούς μας φιλους να φτιάχνουν μεταξοτυπίες χρησιμοποιώντας χαρτί, χρώμα και γάλα!

Φτιάξτε πολύ όμορφα μοτίβα χρησιμοποιώντας γάλα, χρώματα ζαχαροπλαστικής και κομμάτια χαρτιού. Αρχικά ρίξτε λίγο γάλα σε ένα δοχείο. Με το δάχτυλό σας σπάστε τις φούσκες που δημιουργούνται. Στη συνέχεια ρίξτε σταγόνες από διάφορα χρώματα ζαχαροπλαστικής. Μη διστάσετε να ρίξετε το ένα μέσα στο άλλο!

Ακολούθως, ακουμπήστε ελαφρά κομμάτια χαρτιού και περιμένετε για λίγα δευτερόλεπτα. Σηκώστε τα χαρτιά που θα έχουν χρωματιστεί πλέον και ακουμπήστε τα σε ένα μέρος για να στεγνώσουν.

Ανάλογα με το πόσο χρώμα έχει ρίξει, μπορείτε να επαναλάβετε για κάποιες φορές ακόμα. Διαφορετικά θα πρέπει να ξεκινήσετε όλη τη διαδικασία από την αρχή.

Η ερμηνεία που βρίσκεται από πίσω είναι η εξής: το χρώμα ζαχαροπλαστικής επιπλέει πάνω στο γάλα γιατί έχει μικρότερη πυκνότητα από αυτό. Καθώς ακουμπάμε τα χαρτιά το χρώμα μεταφέρεται σε αυτά και τα χρωματίζει. Επίσης είναι σημαντικό ότι το γάλα δεν αναμειγνύεται με τα χρώματα, οπότε τα χρώματα παραμένουν εστιασμένα.

Δοκιμάστε λοιπόν να φτιάξετε τις πιο ωραίες μεταξοτυπίες από γάλα και επαναλάβετε πολλές φορές, αδειάζοντας το περιεχόμενο και ακολουθώντας τη διαδικασία από την αρχή. Βλέπετε, με μία δοκιμή θα μπορέσετε να φτιάξετε 1 με 2 όμορφες μεταξοτυπίες, καθώς κατόπιν οι επόμενες θα βγουν πολύ ξεθωριασμένες.

Για περισσότερο εκπαιδευτικό υλικό επισκεφθείτε στην ιστοσελίδα μας το εκπαιδευτικό υλικό για τα Φυσικά της Ε΄τάξης ή τα Φυσικά της Στ΄τάξης.

Περισσότερα πειράματα μπορείτε να βρείτε στο κανάλι της teacherland στο YouTube (https://www.youtube.com/TeacherlandEducation), το μεγαλύτερο ελληνικό κανάλι πειραμάτων. Για να εγγραφείτε κάντε κλικ εδώ!

Δρ. Βασίλης Γρηγορίου

Υπεύθυνος Φυσικής teacherland.gr