Skip to main content

Φίλτρο νερού

Ελάτε να φτιάξουμε ένα σπτικό φίλτρο νερού. Θα σας εκπλήξει το πόσο αποτελεσματικό είναι!

Θα χρειαστούμε απλά βαμβάκι, άμμο θαλάσσης και κάρβουνα (για το υλικό φιλτραρίσματος) και ένα μπουκάλι 1,5l για δοχείο. Τα κάρβουνα μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ολόκληρα, δηλαδή δεν χρειάζεται να τα θρυμματίσετε. Εάν όμως τα θρυμματίσετε θα είναι πιο ευδιάκριτα τα στρώματα του φίλτρου (και δυνητικά πιο αποτελεσματικό το φιλτράρισμα, παρόλο που όπως θα δείτε ακόμα και με ολόκληρα τα κάρβουνα τα αποτελέσματα είναι άκρως εντυπωσιακά!).

Στην αρχή ανοίγουμε μία μικρή τρύπα στο καπάκι του πλαστικού μπουκαλιού. Δεν είναι δύσκολο, χρειάζεται απλά μία πρόκα ή βίδα. Στη συνέχεια βάζουμε βαμβάκι. Διαδοχικά ρίχνουμε 3 περίπου δάχτυλα άμμου και 3 δάχτυλα κάρβουνου. Δεν χρειάζεται να θρυμματίσουμε το κάρβουνο αλλά εάν το κάνουμε τότε το φίλτρο θα είναι πιο αποτελεσματικό. Συνεχίζουμε με 3 τέτοια στρώματα (ή και λιγότερα εάν το πλαστικό μπουκάλι είναι μικρότερο) και καταλήγουμε πάντως σε στρώμα άμμου. Στη συνέχεια βάζουμε το πλαστικό μπουκάλι με το τρύπιο πώμα μέσα σε ένα βάζο και ρίχνουμε από την πάνω πλευρά του το βρωμικό νερό.

Θα χρειαστεί να περιμένουμε από 5-20 λεπτά (ανάλογα με το πόσο συμπαγή είναι τα στρώματα που έχουμε δημιουργήσει) και τότε θα δούμε να στάζουν οι πρώτες στάλες καθαρού νερού. Από το βίντεο θα δείτε ότι το φιλτραρισμένο νερό δεν διακρίνεται από το απόλυτα καθαρό. Βέβαια φιλτράραμε το νερό από τις βρομιές αλλά δεν το έχουμε καθαρίσει από μικρόβια. Γι’ αυτό το λόγο θα έπρεπε να το βράσουμε. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα προτείνεται ως εκπαιδευτική και όχι για οικιακή χρήση.

Για περισσότερο εκπαιδευτικό υλικό επισκεφθείτε στην ιστοσελίδα μας το εκπαιδευτικό υλικό για τα Φυσικά της Ε΄τάξης ή τα Φυσικά της Στ΄τάξης.

Περισσότερα πειράματα μπορείτε να βρείτε στο κανάλι της teacherland στο YouTube (https://www.youtube.com/TeacherlandEducation), το μεγαλύτερο ελληνικό κανάλι πειραμάτων. Για να εγγραφείτε κάντε κλικ εδώ!

Δρ. Βασίλης Γρηγορίου

Υπεύθυνος Φυσικής teacherland.gr