Skip to main content

Πείραμα υγροποίησης – Ένα σύννεφο σε βάζο

Ένα πείραμα Φυσικής από την teacherland.gr σχετικά με την υγροποίηση των υδρατμών.

Αλήθεια πώς δημιουργούνται τα σύννεφα; Με το πείραμά μας θα δείξουμε ότι δεν αρκεί να υπάρχει κρύο, προκειμένου να υγροποιηθούν οι υδρατμοί. Χρειάζονται επίσης και μικροσκοπικά σωματίδια γύρω από τα οποία θα “κολλήσουν” οι υγροποιημένοι από το κρύο υδρατμοί, δημιουργώντας πλέον μικρά σταγονίδια.

Καθώς τα σταγονίδια πληθαίνουν, δημιουργούνται τα σύννεφα. Προσοχή! Τα σταγονίδια αυτά δεν είναι ακόμα έτοιμα για να πέσουν προ το έδαφος. Απλά αιωρούνται σχηματίζοντας το σύννεφο. Εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν (χρειάζεται χαμηλή θερμοκρασία ή η υψηλή ατμοσφαιρική πίεση) τότε τα σταγονίδια ενώνονται δημιουργώντας τις γνωστές μας σταγόνες που αποτελούν τη βροχή.

Στην ατμόσφαιρα τον ρόλο των μικροσκοπικών σωματιδίων γύρω από τα οποία θα “κολλήσουν” τα σταγονίδια τον παίζουν η σκόνη ή το αλάτι που αποσπάται από την επιφάνεια των κυμάτων.

Στο δικό μας πείραμα τον ρόλο των μικροσκοπικών σωματιδίων τον είχε στην αρχή το σπρέι μαλλιών και στη συνέχεια ο καπνός από τα σπίρτα. Τότε οι υδρατμοί από το βραστό νερό, αφού κρύωναν στο παγωμένο από τα παγάκια καπάκι, κολλούσαν στα μικροσκοπικά αυτά σωματίδια δημιουργώντας μικρά σταγονίδια. Όλα τα σταγονίδια μαζί σχημάτιζαν το σύννεφο. Βλέπουμε πόσο πυκνό έγινε το σύννεφο καθώς δεν μπορούμε να διακρίνουμε από πίσω του το χρωματιστό κέρινο κομμάτι καρπουζιού!

Για περισσότερο εκπαιδευτικό υλικό επισκεφθείτε στην ιστοσελίδα μας το εκπαιδευτικό υλικό για τα Φυσικά της Ε΄τάξης ή τα Φυσικά της Στ΄τάξης.

Περισσότερα πειράματα μπορείτε να βρείτε στο κανάλι της teacherland στο YouTube (https://www.youtube.com/TeacherlandEducation), το μεγαλύτερο ελληνικό κανάλι πειραμάτων. Για να εγγραφείτε κάντε κλικ εδώ!

Δρ. Βασίλης Γρηγορίου

Υπεύθυνος Φυσικής teacherland.gr