Skip to main content

Πείραμα με υγρά: Η λειτουργία του σιφωνιού

Ένα πείραμα Φυσικής από την teacherland.gr σχετικά με τα υγρά και τις ιδιότητές τους!

Πολύ συχνά χρειάζεται να μεταφέρουμε το περιεχόμενο ενός δοχείου χωρίς όμως να μπορούμε να το αναποδογυρίσουμε. Τη λύση μας τη δίνει η Φυσική!

Χρησιμοποιούμε έναν σωλήνα που βυθίζουμε μέσα στο υγρό. Τον λυγίζουμε σε δύο κομμάτια και φροντίζουμε το ένα να είναι κοντύτερο από το άλλο. Το κοντό μέρος το βυθίζουμε στο δοχείο που θέλουμε να αδειάσει και το μακρύ το τοποθετούμε μέσα στο δοχείο που θέλουμε τελικά να καταλήξει το υγρό μας. Τότε, επειδή το μακρύ κομμάτι έχει μεγαλύτερο βάρος καταφέρνει να υπερνικά το βάρος του κοντού κομματιού.

Εδώ τεράστια σημασία έχουν οι δυνάμεις ανάμεσα στο μόρια του νερού (τις λέμε δυνάμεις συνοχής) που εξασφαλίζουν ότι δεν “ξεκολλήσουν” και θα κινηθούν όλα μαζί προς μία κατεύθυνση. Έτσι τελικά όλη η ποσότητα του σωλήνα αδειάζει προς το νέο δοχείο, ενώ συνεχώς συμπληρώνεται από νέο υγρό από το αρχικό δοχείο.

Στο δικό μας πείραμα με υγρά, για σωλήνα χρησιμοποιήσαμε ένα κομμένο καλαμάκι. Το βυθίσαμε ολόκληρο στο υγρό και κλείσαμε το ένα άκρο του με το δάχτυλό μας. Στη συνέχεια το βγάζουμε από το υγρό (με το δάχτυλό μας να συνεχίζει να φράζει το άκρο από το καλαμάκι), το αναποδογυρίζουμε, βυθίζουμε το ελεύθερο άκρο από το καλαμάκι στο αρχικό δοχείο και στη συνέχεια βγάζουμε το δάχτυλο μας και από το άλλο άκρο. Τότε το υγρό θα ρέει συνεχόμενα, μέχρι η στάθμη του να πέσει μέχρι το άκρο από το καλαμάκι.

Στο δεύτερο πείραμα ανοίγουμε μια μικρή τρύπα σε ένα πλαστικό ποτήρι και περνάμε μέσα ένα κομμάτι από εάν καλαμάκι. Χρειαζόμαστε τρία τέτοια ποτήρια. Στη συνέχεια φτιάχνουμε πολύχρωμα διαλύματα (σαφώς μπορούμε να κάνουμε το πείραμα χωρίς χρώμα). Με προσοχή φτιάχνουμε πυργάκια από ποτήρια. Σε ορισμένα από αυτά ρίχνουμε και λίγο νερό προκειμένου τα πυργάκια να είναι πιο σταθερά. Στην κορυφή των πύργων βάζουμε τα ποτήρια με τα καλαμάκια. Ρίχνουμε λίγο ακόμα υγρό στο ψηλότερο ποτήρι και τότε βλέπουμε να ρέει υγρό μέσα από το καλαμάκι και να πέφτει στο δεύτερο ποτήρι. Μόλις ανέβει αρκετά η στάθμη του, φεύγει νερό μέσα από το δικό του καλαμάκι προς το τρίτο ποτήρι κ.ο.κ. Εδώ η ερμηνεία βρίσκεται στο ότι η ροή μέσα από τα καλαμάκια ξεκινά όταν η στάθμη του υγρού στο ποτήρι ξεπερνά το επίπεδο της τρύπας που βρίσκονται.

Για περισσότερο εκπαιδευτικό υλικό επισκεφθείτε στην ιστοσελίδα μας το εκπαιδευτικό υλικό για τα Φυσικά της Ε΄τάξης ή τα Φυσικά της Στ΄τάξης.

Περισσότερα πειράματα μπορείτε να βρείτε στο κανάλι της teacherland στο YouTube (https://www.youtube.com/TeacherlandEducation), το μεγαλύτερο ελληνικό κανάλι πειραμάτων. Για να εγγραφείτε κάντε κλικ εδώ!

Δρ. Βασίλης Γρηγορίου

Υπεύθυνος Φυσικής teacherland.gr