Skip to main content

Η Φυσική της φούσκας (και όχι το αντίθετο)!

φούσκες

Εσείς παίζετε με τις σαπουνόφουσκες; Μία ενδιαφέρουσα δραστηριότητα που κάναμε με τους μαθητές του Λεοντείου στο πρόγραμμα φυσικών επιστημών που σχεδιάζει και υλοποιεί η teacherland.gr, αφορούσε τις σαπουνόφουσκες και μας ενθουσίασε όλους: μικρούς-μεγάλους.

Χρησιμοποιήσαμε απλά υλικά: νερό, υγρό σαπούνι πιάτων, γλυκερίνη (την βρίσκετε πολύ εύκολα σε όλα τα φαρμακεία) και γλυκόζη (την βρίσκετε πολύ εύκολα στα σούπερ μάρκετ).

Φτιάξαμε τρία διαφορετικά διαλύματα με τις εξής αναλογίες:

1ο διάλυμα: 2 κουταλιές υγρό σαπούνι και γεμίζουμε το υπόλοιπο ποτήρι με νερό.

2ο διάλυμα: προσθέτουμε επί πλέον μία κουταλιά γλυκερίνη.

3ο διάλυμα: προσθέτουμε στο 2ο διάλυμα επιπλέον και μία κουταλιά γλυκόζη.

Βυθίζουμε το καλαμάκι στα διαλύματα και μετά φυσάμε ελαφρά, δημιουργώντας σαπουνόφουσκες που ταξιδεύουν στον αέρα. Το δεύτερο διάλυμα δημιουργεί πιο μεγάλες και πιο ανθεκτικές σαπουνόφουσκες, ενώ το τρίτο ακόμα μεγαλύτερες και ανθεκτικότερες. Επίσης, εάν βρισκόμαστε σε ανοιχτό χώρο, θα δούμε να σχηματίζονται τα χρώματα του ουράνιου τόξου πάνω στις φούσκες, καθώς το ηλιακό φως αναλύεται πάνω σε αυτές.

Εάν θέλετε να κάνετε ακόμα μεγαλύτερες φούσκες, μπορείτε αρχικά να ρίξετε λίγο από το διάλυμα πάνω σε ένα τραπέζι. Τότε βυθίζοντας πάλι το καλαμάκι στα διαλύματα και φυσώντας πάνω στο υγρό τραπέζι, μπορείτε να δημιουργήσετε τεράστιες φούσκες, όπως αυτές που φαίνονται στο βίντεο, ή ακόμα να βάλετε πολλές φούσκες τη μία μέσα στην άλλη (εμείς καταφέραμε μέχρι 5).

Οι δραστηριότητες τέτοιου είδους με απλά υλικά είναι εύκολο να γίνουν, δημιουργούν ευκαιρίες για ευχάριστο χρόνο μαζί με τα παιδιά μας, ενώ εισαγάγει τους μικρούς μας φίλους στον κόσμο της επιστήμης όμορφα, αβίαστα και χωρίς να θυμίζει μάθημα!

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε πολύ το δημοτικό σχολείο Χρυσόστομος Σμύρνης, του Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης, τους γονείς και τους μαθητές για την εμπιστοσύνη που δείχνουν στην teacherland.gr και στα εκπαιδευτικά της προγράμματα και ευχόμαστε σε όλους καλό καλοκαίρι.

Για περισσότερο εκπαιδευτικό υλικό επισκεφθείτε στην ιστοσελίδα μας το εκπαιδευτικό υλικό για τα Φυσικά της Ε΄τάξης ή τα Φυσικά της Στ΄τάξης.

Δρ. Βασίλης Γρηγορίου

Υπεύθυνος Φυσικής teacherland.gr