Skip to main content

Το ζαχαρένιο φίδι

 

Δοκιμάστε ένα εύκολο και εντυπωσιακό πείραμα!

Θα χρειαστείτε λίγη άμμο (είτε θαλάσσης είτε για γάτες) η οποία θα λειτουργήσει ως μονωτικό της θερμότητας, οινόπνευμα ή ζιπέλαιο, ζάχαρη άχνη (εάν δεν έχετε χρησιμοποιείστε κρυσταλλική) και σόδα.

Αρχικά ανακατέψτε σε ένα ποτήρι 4 κουταλιές ζάχαρης με μία κουταλιά σόδας. Στη συνέχεια ρίξτε οινόπνευμα στην άμμο και τοποθετήστε πάνω λίγο από το μίγμα (2-3 κουταλιές αρκούν). Με έναν αναπτήρα βάλτε φωτιά.

Θα δείτε να προκύπτουν κάποια μαύρα στίγματα που γρήγορα όμως διογκώνονται δημιουργώντας το φίδι ή άλλα περίεργα σχήματα. Ο ρυθμός εξέλιξης είναι σχετικά αργός (θα χρειαστείτε γύρω στα 10 λεπτά).

Η ερμηνεία είναι η εξής: καθώς καίγεται η σόδα παράγονται μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα (και η καύση της ζάχαρης παράγει διοξείδιο του άνθρακα αλλά όχι σε τόσο μεγάλες ποσότητες). Το διοξείδιο του άνθρακα λειτουργεί ως προωθητικό για το φίδι, επιτρέποντάς του να ανεβαίνει. Το υλικό του φιδιού προκύπτει από την καύση της ζάχαρης και αποτελείται από ανθρακικά άλατα και καπνιά (δηλαδή άνθρακα) και γι’ αυτό έχει μαύρο χρώμα.

Την ίδια αρχή της διόγκωσης την ακολουθούμε προσθέτοντας σόδα στα κέικ. Γι’ αυτό γίνονται αφράτα!

Δρ. Βασίλης Γρηγορίου

Υπεύθυνος Φυσικής teacherland.gr