Skip to main content

Πείραμα mentos σε αναψυκτικό

Ένα κανάλι πειραμάτων Φυσικής που σέβεται τον εαυτό του δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει το πείραμα με τις καραμέλες Mentos μέσα σε αναψυκτικό!

Εμείς δοκιμάζουμε να ρίξουμε από 3 καραμέλες μέσα σε διάφορα αναψυκτικά, διαφορετικών ποσοτήτων αλλά και από διαφορετικές εταιρίες. Σε όλες τις περιπτώσεις δημιουργούνται πίδακες αναψυκτικού που πετάγεται βίαια έξω από το μπουκάλι. Η αιτία βρίσκεται στο διοξείδιο του άνθρακα που βρίσκεται διαλυμένο υπό μεγάλη πίεση μέσα στα αναψυκτικά και που λόγω των καραμελών μετατρέπεται τάχιστα σε πάρα πολλές μικροσκοπικές αέριες φυσαλίδες που ωθούν το υγρό αναψυκτικό να βγει έξω από το μπουκάλι (κάτι σαν σωσίβια που είναι βυθισμένα μέσα στη θάλασσα και πετάγονται με ταχύτητα προς τα έξω, παρασύροντας μαζί τους και το νερό).

Χωρίς την παρουσία καραμελών το διοξείδιο του άνθρακα θα μετατρεπόταν σε αέριο, δημιουργώντας μεγάλες φυσαλίδες που προσκολλώνται κυρίως στα πλαϊνά τοιχώματα του μπουκαλιού. Οι φυσαλίδες αυτές επειδή ακουμπούν με μικρή επιφάνεια μέσα στο υγρό δεν είναι ικανές να δημιουργήσουν ένα βίαιο φαινόμενο.

Αντίθετα, ρίχνοντας τις καραμέλες επειδή έχουν σχετικά τραχιά επιφάνεια και διαλύονται εύκολα στο νερό δημιουργούνται πολύ περισσότερες μικροσκοπικές φυσαλίδες διοξειδίου του άνθρακα γύρω από τις καραμέλες. Αυτές πλέον καθώς βρίσκονται μέσα στην κυρίως ποσότητα του υγρού και όχι στα πλαϊνά τοιχώματα, προκαλούν ένα πολύ εντονότερο φαινόμενο.

Ο αφρισμός διευκολύνεται και από τα συστατικά τόσο των αναψυκτικών (κυρίως γλυκαντικές ουσίες) όσο και αυτά των καραμελών (ζελατίνη και άλλα συστατικά τσιχλών). (Άλλη μία σημαντική παράμετρος είναι η μείωση της επιφανειακής τάσης του νερού από τα γλυκαντικά, αλλά ξεφεύγει από τους στόχους της ερμηνείας μας).

Ευχόμαστε να ευχαριστηθείτε το πείραμα των mentos σε αναψυκτικό, αλλά προσοχή να γίνει σε υπαίθριο χώρο!

Για περισσότερο εκπαιδευτικό υλικό επισκεφθείτε στην ιστοσελίδα μας το εκπαιδευτικό υλικό για τα Φυσικά της Ε΄τάξης ή τα Φυσικά της Στ΄τάξης.

Περισσότερα πειράματα μπορείτε να βρείτε στο κανάλι της teacherland στο YouTube (https://www.youtube.com/TeacherlandEducation), το μεγαλύτερο ελληνικό κανάλι πειραμάτων. Για να εγγραφείτε κάντε κλικ εδώ!

Δρ. Βασίλης Γρηγορίου

Υπεύθυνος Φυσικής teacherland.gr