Skip to main content

Πρότυπα Γυμνάσια – Οδηγός προετοιμασίας για τη Γλώσσα

 

Το μάθημα της Γλώσσας αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μαθήματα του αναλυτικού προγράμματος. Μέσα από αυτό αποκτάμε καινούριες γνώσεις και, κυρίως, μαθαίνουμε πώς να επικοινωνούμε καλύτερα σε πολλές και διαφορετικές περιστάσεις,

Με τα κείμενα τα οποία έχουμε σταχυολογήσει στο βιβλίο «Πρότυπα Γυμνάσια – Οδηγός προετοιμασίας για τη Γλώσσα», Εκδόσεις Πατάκη, επιχειρούμε κατ΄αρχάς να ανταποκριθούμε με επάρκεια στις απαιτήσεις των εξετάσεων για τα Πρότυπα Γυμνάσια. Με την επιλογή επίκαιρων κειμένων, στον πνεύμα που επιλέγονται στον αντίστοιχο διαγωνισμό οι μαθητές/τριες βρίσκουν πλούσιο υλικό για να εξασκηθούν. Επίσης, οι ερωτήσεις που τα συνοδεύουν επιδιώκουν να εξασκήσουν τους μικρούς μας φίλους σε διαδικασίες ενίσχυσης του γλωσσικού και γραμματικού τους πλούτου καθώς και να τον αναδείξουν μέσα από την εφαρμογή του.

Παράλληλα, το περιεχόμενο του βιβλίου είναι κατάλληλο και για τις εξετάσεις των ιδιωτικών σχολειών που προσφέρουν υποτροφίες για τη φοίτηση στο Γυμνάσιο. Οι συγκεκριμένες εξετάσεις αυξάνουν σταδιακά τη δημοφιλία τους και κεντρίζουν το ενδιαφέρον των μαθητών/τριων.

Ακόμα θεωρούμε ότι αυτό το βιβλίο μπορεί να αξιοποιηθεί και από όσους μαθητές και μαθήτριες συμμετέχουν στους διαγωνισμούς δημιουργικής γραφής, σε διαγωνισμούς λογοτεχνίας, από τους/τις εκπαιδευτικούς κατά την καθημερινή διδασκαλία και γενικότερα από τους μαθητές που επιθυμούν να προετοιμαστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τη μετάβαση τους από το δημοτικό στο γυμνάσιο.

Ο στόχος μας είναι ευρύτερος, φιλοδοξώντας να προσφέρουμε ένα εγχειρίδιο στο οποίο θα συγκεντρώνονται πολλά διαφορετικά κείμενα είδη αυθεντικών μορφών λόγου, τα οποία θα συνοδεύονται όχι μόνο από ερωτήσεις σχετικές με τη γραμματική, αλλά και ερωτήσεις που οξύνουν την κριτική σκέψη και τη δημιουργικότητα των μαθητών και των μαθητριών.

προετοιμασία για τη Γλώσσα πρότυπα

Χρήστος Μερεντίτης

Υπεύθυνος φιλολογικών μαθημάτων στην teacherland.gr