Skip to main content

24 προσωπογραφίες πρωταγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης

Ένα εκπληκτικό επιτραπέζιο παιχνίδι μνήμης με 24 προσωπογραφίες πρωταγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης, σχεδιασμένες από τον Adam Friedel, μπορείτε να βρείτε στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

παιχνίδια μνήμης

Το παιχνίδι παίζεται με 2 έως 6 παίκτες. Ανακατεύουμε και τοποθετούμε τις κάρτες με τη ζωγραφισμένη όψη προς τα κάτω, σχηματίζοντας ένα μεγάλο τετράγωνο. Κάθε παίκτης ανοίγει δυο κάρτες κάθε φορά που έρχεται η σειρά του. Όποιος βρει δυο όμοιες κάρτες τις κρατάει και συνεχίζει να παίζει. Αν οι κάρτες δεν είναι όμοιες, τις ξαναγυρνάει με τη ζωγραφισμένη όψη προς τα κάτω, και παίζει ο επόμενος. Νικητής είναι ο παίκτης που στο τέλος του παιχνιδιού θα έχει συγκεντρώσει τις περισσότερες κάρτες.

Το παιχνίδι μνήμης που παρουσιάζουμε, καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τις βασικές προϋποθέσεις ενός χρήσιμου εκπαιδευτικού παιχνιδιού, τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες. Το βασικό μαθησιακό αποτέλεσμα που προκύπτει από τη χρήση του παιχνιδιού αυτού για τους παίκτες είναι η ανάπτυξη της οπτικής αντίληψης και της μνήμης, η ανάπτυξη της συνδυαστικής σκέψης, η γλωσσική καλλιέργεια και η ανάπτυξη συνείδησης κανόνων. Άμεσος στόχος είναι και η καλλιέργεια του ενδιαφέροντος για τις προσωπογραφίες των ιστορικών προσώπων που απεικονίζονται στις κάρτες του παιχνιδιού.

Οι 24 προσωπογραφίες που υπάρχουν στις κάρτες του παιχνιδιού φιλοτεχνήθηκαν από τον δανό φιλέλληνα και ερασιτέχνη ζωγράφο Adam Friedel, που έφτασε στην Ελλάδα το 1821 και παρέμεινε για τρία χρόνια προσφέροντας τις υπηρεσίες του στο επαναστατημένο Έθνος. Κατά την διάρκεια της παραμονής του σχεδίασε «εκ του φυσικού» εικοσιτέσσερα πρόσωπα που, κατά την άποψη του, διαδραμάτισαν ηγετικό ρόλο στην Επανάσταση. Στο παιχνίδι θα βρείτε μεταξύ άλλων τις προσωπογραφίες του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, του Δημήτριου Υψηλάντη, της Μπουμπουλίνας, του Αλή Πασά, του Χουρσίτ πασά, του Παπαφλέσσα κ.α.

Τα κείμενα και η επιστημονική επιμέλεια του παιχνιδιού έχουν επιμεληθεί η Δήμητρα Κουκίου – Μητροπούλου, Ιστορικός, Επιμελήτρια Βιβλιοθήκης & Συλλογής Χαρακτικών ΕΙΜ και ο Κωνσταντίνος Καραδημητρίου, Δρ Παιδαγωγικής, Επιστ. Συνεργάτης ΕΙΜ.

Το παιχνίδι μνήμης μπορείτε να το βρείτε εδώ.