Skip to main content

Οι φάσεις της Σελήνης

Οι φάσεις της Σελήνης είναι ένα γοητευτικό φαινόμενο που συναρπάζει μεγάλους και μικρούς. Ταυτόχρονα όμως είναι και αρκετά δύσκολο στην ερμηνεία του, καθώς πίσω του κρύβονται πεποιθήσεις γύρω από την διαδοχή μέρας και νύχτας, τα φαινόμενα των εκλείψεων και το ηλιοκεντρικό σύστημα που συχνά διακατέχουν πολλούς (πάλι μεγάλους και μικρούς!).

Ένα πολύ ωραίο μοντέλο για την σταδιακή εξοικείωση των μαθητών με το φαινόμενο των φάσεων είναι και αυτό που εικονίζεται ακολούθως και μπορείτε πολύ εύκολα να φτιάξετε στο σπίτι με τα παδιά σας ή στο σχολείο με τους μαθητές σας. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι μπισκότα με λευκή γέμιση. Με ένα μαχαίρι μπορείτε να ανοίξετε τα μπισκότα και στη συνέχεια να αφαιρέσετε σταδιακά λίγη από τη γέμιση.

οι φάσεις της Σελήνης

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε στους μαθητές ότι δεν έχουμε κρατήσει τις αναλογίες στα μεγέθη της των ουρανίων σωμάτων (η Γη είναι πολύ μεγαλύτερη από τη Σελήνη και ο Ήλιος πολύ μεγαλύτερος από τη Γη) αλλά ούτε και στις αποστάσεις τους.

Επίσης, τα παιδιά μπορούν τα ίδια να σχεδιάσουν τη Γη και τον Ήλιο. Εδώ μπορούμε να επιστήσουμε την προσοχή τόσο στο σχήμα (σφαιρικό) όσο και στο χρώμα, για να αναδείξουμε κάποιες από τις ιδιότητές τους. Για παράδειγμα ο Ήλιος είναι κίτρινος γιατί είναι πολύ λαμπερός, καθώς παράγει φως. Επίσης η Γη είναι κυρίως μπλε λόγω της πολύ θάλασσας που περιλαμβάνει.

Για περισσότερο εκπαιδευτικό υλικό επισκεφθείτε στην ιστοσελίδα μας το εκπαιδευτικό υλικό για τα Φυσικά της Ε΄τάξης ή τα Φυσικά της Στ΄τάξης.

Περισσότερα πειράματα μπορείτε να βρείτε στο κανάλι της teacherland στο YouTube (https://www.youtube.com/TeacherlandEducation), το μεγαλύτερο ελληνικό κανάλι πειραμάτων. Για να εγγραφείτε κάντε κλικ εδώ!

Δρ. Βασίλης Γρηγορίου

Υπεύθυνος Φυσικής teacherland.gr