Skip to main content

Φτιάξε το δικό σου PHμετρικό χαρτί

Οι μαθητές της Στ΄τάξης μελετούν τα οξέα και τις βάσεις. Στο πείραμά μας μπορούν να φτιάξουν τον δικό τους δείκτη και μάλιστα το δικό τους πεχαμετρικό χαρτί!
Θα χρειαστούμε μόνο κόκκινο λάχανο, νερό και ένα φίλτρο καφέ. Αρχικά κόβουμε το λάχανο και το τρίβουμε στον τρίφτη (πάντα υπάρχει ως εναλλακτική και το μπλέντερ).
Στη συνέχεια προσθέτουμε νερό, που καλό είναι να είναι ζεστό. Ανακατεύουμε για ένα λεπτό περίπου και σουρώνουμε. Ο δείκτης είναι έτοιμος!
Εάν θέλουμε προσθέτουμε οινόπνευμα ώστε ο δείκτης να διατηρείται και να μην μυρίσει άσχημα.
Για τα πεχαμετρικά χαρτιά, ρίχνουμε λίγο από τον δείκτη σε μία λεκάνη και βυθίζουμε ένα φίλτρο καφέ, έτσι ώστε να ρουφήξει αρκετή ποσότητα. Στην συνέχεια εάν θέλουμε κόβουμε το φίλτρο σε λωρίδες και τις αφήνουμε να στεγνώσουν. Επειδή θα χρειαστεί αρκετή ώρα, εάν θέλουμε επιταχύνουμε τη διαδικασία με ένα σεσουάρ.
Βυθίζοντας τις στεγνές πλέον λωρίδες με τον εμποτισμένο δείκτη σε όξινα ή βασικά διαλύματα, αυτές θα αλλάζουν χρώμα. Στην περίπτωση των όξινων θα κοκκινίζουν ενώ στην περίπτωση των βασικών θα πρασινίζουν ή θα γίνονται μπλε.

Περισσότερα πειράματα μπορείτε να βρείτε στο κανάλι της teacherland στο YouTube (https://www.youtube.com/TeacherlandEducation), το μεγαλύτερο ελληνικό κανάλι πειραμάτων. Για να εγγραφείτε κάντε κλικ εδώ!

Δρ. Βασίλης Γρηγορίου

Υπεύθυνος Φυσικής teacherland.gr