Skip to main content

Ο Ορφέας και η Νεφέλη στη χώρα των κλασμάτων

Μία βιβλιοπαρουσίαση που αφορά τη διδακτική των κλασμάτων για τους μαθητές του δημοτικού. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την συνάδελφο κ. Ιωάννα Καϊάφα για την τιμή να μοιραστεί μαζί μας τις σκέψεις της σχετικά με το βιβλίο της.

 

Ο ΟΡΦΕΑΣ ΚΑΙ Η ΝΕΦΕΛΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ

ΤΩΝ ΚΛΑΣΜΑΤΩΝ

Ο Ορφέας και η Νεφέλη γεννήθηκαν στη Φλώρινα, στο εργαστήρι των Μαθηματικών της Φύσης και της Ζωής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Είναι δυο φίλοι και συμμαθητές που επιθυμούν να βοηθήσουν τον αναγνώστη, μέσα από ένα ταξίδι στη χώρα της φαντασίας, να κατανοήσει καλύτερα τα κλάσματα.

Τα κλάσματα αποτελούν έναν χώρο των μαθηματικών στον οποίο οι μαθητές, κυρίως του Δημοτικού Σχολείου, αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες. Οι δυσκολίες αυτές οφείλονται κυρίως στο γεγονός ότι η κατανόηση των κλασμάτων προϋποθέτει έναν νέο τρόπο σκέψης, ο οποίος, συχνά, έρχεται σε ρήξη με όσα ήδη γνωρίζουν οι μαθητές για τους φυσικούς αριθμούς. Το να βοηθήσουμε, λοιπόν, τους μαθητές να κατανοήσουν με τρόπο αποτελεσματικό τα κλάσματα υπήρξε ένα ισχυρό κίνητρο για τη συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου. Μέσα από τη χρήση της αφήγησης, επιδιώχθηκε η προσέγγιση της γνώσης με έναν τρόπο ευχάριστο και δημιουργικό.

 

Ο Ορφέας και η Νεφέλη στη χώρα των κλασμάτων

 Η έρευνα στο χώρο της Διδακτικής των Μαθηματικών έχει δείξει πως οι μαθητές είναι δυνατόν να εμπλακούν με δημιουργικό και αποτελεσματικό τρόπο στη μάθηση των μαθηματικών, όταν τα προβλήματα και οι δραστηριότητες εντάσσονται στο πλαίσιο φανταστικών ιστοριών. Οι ιστορίες και τα παραμύθια ενεργοποιούν τη φαντασία και το ενδιαφέρον των παιδιών και κάνουν πιο ευχάριστη τη μάθηση. Προς αυτήν την κατεύθυνση, δηλαδή τη σύνδεση των μαθηματικών με τα ενδιαφέροντα, αλλά και την καθημερινή ζωή των μαθητών, εργαζόμαστε στο εργαστήριο των Μαθηματικών της Φύσης και της Ζωής, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, με επικεφαλής τον καθηγητή Χαράλαμπο Λεμονίδη.

Το βιβλίο αυτό προσφέρεται για διδακτική αξιοποίηση στην τάξη, καθώς σχεδιάστηκε και γι’ αυτόν τον σκοπό. Η ιστορία, το αφηγηματικό μέρος, ολοκληρώνεται σε πέντε επεισόδια, σε πέντε γρίφους που πρέπει να λύσουν οι ήρωες του βιβλίου. Ο μαθητής καλείται να βοηθήσει τους ήρωες σ’ αυτήν τους την περιπέτεια δίνοντας απαντήσεις σε δραστηριότητες που αφορούν σε κλάσματα. Ο εκπαιδευτικός διαβάζει την ιστορία και η αφήγηση σταματά για να επεξεργαστούν οι μαθητές τις μαθηματικές δραστηριότητες. Το βιβλίο περιλαμβάνει τα φύλλα εργασίας που ο εκπαιδευτικός μπορεί να τα φωτοτυπήσει και να τα μοιράσει στην τάξη.

Οι δραστηριότητες επιδέχονται πολλούς και διαφορετικούς τρόπους λύσης, οι οποίοι μπορούν να συζητηθούν στην τάξη. Επίσης, οι μαθητές, ενθαρρύνονται, όχι μόνο να δώσουν τη σωστή λύση, αλλά και να εξηγήσουν τον τρόπο με τον οποίο σκέφτηκαν, για να οδηγηθούν σ’ αυτήν. Μέσα από αυτή τη διαδικασία μεταγνωστικού χαρακτήρα επωφελείται και ο μαθητής που εξηγεί, καθώς αποκτά τον έλεγχο της μάθησής του, αλλά και το σύνολο της τάξης που εμπλουτίζει το ρεπερτόριο των στρατηγικών επίλυσης που διαθέτει.

Ελπίζουμε πως το βιβλίο θα αγαπηθεί από μαθητές και εκπαιδευτικούς…

«Τι γυρεύουν ο Ορφέας και η Νεφέλη στη Χώρα των Αριθμών;

Πώς βρέθηκαν εκεί; Ποιος είναι ο μάγος Νουμέριους και τι ετοιμάζει;

Θα τα καταφέρουν οι δυο φίλοι να λύσουν τους γρίφους και να ελευθερώσουν τα παιδιά – αριθμούς;

Θα ήθελες να ακολουθήσεις τους δύο ήρωες στο συναρπαστικό τους ταξίδι και συγχρόνως να γνωρίσεις καλύτερα τα κλάσματα; 

Ένα πράγμα χρειάζεται μόνο να θυμάσαι! Οι αριθμοί μιλάνε! Απλά άκουσέ τους!»

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου.  

Ιωάννα Καϊάφα