Skip to main content

Κατακτώ την κορυφή Φυσική – Α’ Γυμνασίου

 

To βιβλίο Κατακτώ την κορυφή – Φυσική, Α’ Γυμνασίου αποτελεί μαζί με το αντίστοιχο της Ε’ δημοτικού και της Στ’ δημοτικού, μία δημιουργία των δικών μας ανθρώπων στην teacherland.gr, του Δρ. Βασίλη Γρηγορίου και της Νάντιας Παπαγεωργίου και είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό!

κατακτώ την κορυφή φυσική α γυμνασίου

 

Όλα ξεκίνησαν το μακρινό 2013 (!) όπου η συνάντηση με τους ανθρώπους των εκδόσεων Πατάκη οδήγησε στη γέννηση μιας νέας σειρά βιβλίων που απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες που θέλουν να εμβαθύνουν στις Φυσικές Επιστήμες.

Στόχος ήταν να προσφέρουν πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό με τη μορφή φύλλων εργασίας, όπου οι μικροί φίλοι θα έπρεπε κυρίως να εφαρμόσουν τη γνώση τους και όχι απλά να τη διατυπώσουν. Γι’ αυτό τον λόγο σχεδιάστηκαν μία σειρά από ερωτήματα που κατά κύριο λόγο έχουν να κάνουν με την καθημερινότητά μας. Ο αναγνώστης καλείται να αναγνωρίσει καταστάσεις που βιώνει και στη συνέχεια να τις ερμηνεύσει με τη βοήθεια των φυσικών επιστημών.

Επίσης, προβεβλημένο ρόλο στη συγκεκριμένη σειρά βιβλίων έχει ο πειραματισμός. Πολύ συχνά παρουσιάζονται πραγματικές πειραματικές διαδικασίες (μέσα και από το αντίστοιχο πλούσιο εικονογραφικό υλικό) και οι φίλοι μας καλούνται να τις περιγράψουν, να ερμηνεύσουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα και να τις συσχετίσουν με ανάλογες εφαρμογές της τεχνολογίας στην καθημερινή ζωή.

Στο βιβλίο περιλαμβάνονται και οι αντίστοιχοι διαδικτυακοί σύνδεσμοι στο κανάλι της teacherland.gr στο YouTube, όπου οι αναγνώστες μπορούν να επισκεφθούν και να δουν πλέον τα πειράματα να “τρέχουν” μπροστά τους.

Με μια ματιά λοιπόν, το βιβλίο της Α’ Γυμνασίου περιέχει τις ενότητες:

– «Ρίξε μια ματιά εδώ»: συνοπτικά και ομαδοποιημένα τα πιο σημαντικά σημεία της θεωρίας που πρέπει να γνωρίζει ο μαθητής

– «Πρόσεχε όμως»: επισημάνσεις των δυσκολιών και παρερμηνειών των μαθητών

– “Λύνουμε μαζί” με αναλυτικά λυμένες ασκήσεις

– “Λύνω μόνος/η μου” με πληθώρα άλυτων ασκήσεων

– Επαναληπτικό διαγώνισμα για κάθε ενότητα

– Τράπεζα θεμάτων με διαφορετικούς τύπους ασκήσεων, ταξινομημένες ανά ενότητα

– Στο τέλος του βιβλίου παρατίθενται πολύ αναλυτικές απαντήσεις τόσο των άλυτων ασκήσεων όσο των διαγωνισμάτων και της τράπεζας θεμάτων

– Επίσης ακολουθούν απαντήσεις σε όλες τις δραστηριότητες του σχολικού βιβλίου.

Η δομή και η πρωτοτυπία (θέλουμε να πιστεύουμε) των δραστηριοτήτων του, το καθιστούν τον ιδανικό υποστηρικτικό σύντροφο για όσους και όσες θέλουν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στους διαγωνισμούς Φυσικής, όπως ο Αριστοτέλης και της Ε.Ε.Φ.