Skip to main content

Διαγωνισμός Φυσικών 2017

Ανακοινώθηκε ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Φυσικών “Αριστοτέλης” για τη χρονιά 2017 που αφορά τους μαθητές της Ε’ και Στ’ τάξης. Ο διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας ψηχή του οποίου είναι η εκπαιδευτική ομάδα που όλα αυτά τα χρόνια ήταν υπεύθυνη για τη διοργάνωση των αντίστοιχων διαγωνισμών, δηλαδή του Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος του ΠΤΔΕ Αθηνών, υπό τον καθηγητή Γ. Θ. Καλκάνη.

Όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια, ο διαγωνισμός θα γίνει σε δύο φάσεις: Α΄φάση την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017 και Β΄φάση το Σάββατο 6  Μαΐου 2017. Η πρώτη φάση θα γίνει στα σχολεία και θα συμμετάσχουν όλοι οι μαθητές. Οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί αφού διορθώσουν τα γραπτά θα αποστείλουν τα ονόματα των 2 πρωτευσάντων μαθητών/τριων για κάθε τμήμα της Ε΄και της Στ΄αντίστοιχα.

Η Β΄φάση θα γίνει σε ειδικά εξεταστικά κέντρα και θα συμμετέχουν μόνο οι πρωτεύσαντες μαθητές/τριες από κάθε σχολείο. Οι πρωτεύσαντες κατά την β’ φάση μαθητές κάθε τάξης θα βραβευθούν, ενώ οι συμμετέχοντες και των δύο φάσεων θα λάβουν βεβαιώσεις συμμετοχής και επαίνους.

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή το γεγονός, ότι η ύλη για κάθε φάση του διαγωνισμού θα αφορά τα κατ’ εκτίμηση κεφάλαια που κατά μέσο όρο φτάνουν τα σχολεία μέχρι εκείνη την ημερομηνία. Επίσης, πρέπει να ληφθούν υπ΄όψιν όχι τα κεφάλαια που αναφέρονται στα σχολικά εγχειρίδια, αλλά τα αντίστοιχα στις πρότασεις για τον εξορθολογισμό της ύλης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το κεφάλαιο της Μηχανικής που υπάρχει στο τέλος του βιβλίου της Ε΄, θα πρέπει να απασχολήσει τους μαθητές της Στ΄:

“Όσον αφορά στα προς εξέταση θέματα του Διαγωνισμού για την Ε’ και Στ’ Δημοτικού και στις δύο φάσεις, αυτά αντιστοιχούν στην ύλη η οποία –κατά προσέγγιση– προβλέπεται έως την εβδομάδα του Διαγωνισμού στα σχολεία της χώρας, με βάση τα Προγράμματα Σπουδών ή τροποποιητικές εγκυκλίους για τον εξορθολογισμό της διδακτέας ύλης των φυσικών δημοτικού.”

Επίσης, από τη διοργανώτρια επιτροπή αναφέρεται ότι πριν την Α΄φάση του διαγωνισμού, θα αναρτηθούν στον διαδικτυακό τόπο  http://micro-kosmos.uoa.gr ενδεικτικά θέματα για την Ε΄και την Στ΄τάξη ως μία διαδικασία προπαρασκευής για τους διαγωνισμούς. Θεωρούμε ότι εκεί θα γίνει και εμφανής η παρατήρηση που αφορά την ύλη και περιγράψαμε ακριβώς παραπάνω.

Για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό θα πρέπει τα σχολεία να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους στην ειδική πλατφόρμα που βρίσκεται στην ιστοσελίδα   http://microkosmos.uoa.gr (=> οι Διαγωνισμοί και οι Ολυμπιάδες Φυσικής => Δηλώσεις Συμμετοχής 2017) μέχρι τις  7 Μαρτίου 2017.

διαγωνισμός φυσικής 2017