Skip to main content

Απάτες του φωτός

Μπορεί το αριστερά να γίνει δεξιά; Ναι, με τη βοήθεια λίγου νερού!

Βλέπουμε ότι τα σχήματα αλλάζουν μόλις ρίξουμε στο ποτήρι νερό. Η αιτία είναι ότι πλέον το γεμάτο με νερό ποτήρι, λειτουργεί ως φακός (και πιο συγκεκριμένα συγκλίνων) με αποτέλεσμα να δημιουργεί είδωλα με διαφορετικές ιδιότητες από τα αντικείμενα. Το φως που διαχέεται από ένα σημείο των χρωματιστών σχημάτων που βρίσκεται δεξιά, αρχικά “ταξιδεύει” μέσα στο νερό και μόλις βγει στον αέρα, επειδή συναντά ένα άλλο διαφανές υλικό, “κάμπεται” και ταξιδεύει πάνω σε μία άλλη ευθεία, περισσσότερο οριζόντια. Ο εγκέφαλος όμως δεν μπορεί να αντιληφθεί τη συγκεκριμένη “κάμψη” το φωτός και θεωρεί ότι προέρχεται από πηγή που βρίσκεται σε διαφορετική θέση και πιο συγκεκριμένα στην προέκταση της ευθείας της πορείας του φωτός στον αέρα. Έτσι η πηγή μετατοπίζεται από τον εγκέφαλο αριστερότερα.

Όμοια, το φως που διαχέεται από ένα σημείο των χρωματιστών σχημάτων που βρίσκεται αριστερά, μόλις βγει στον αέρα πάλι κάμπτεται. Ο εγκέφαλος θεωρεί ότι προέρχεται από μία πηγή στην προέκταση της οριζοντιοποιημένης ακτίνας, που σημαίνει ότι βρίσκεται δεξιότερα.

Έτσι έχουμε την αντιστροφή “δεξιά” “αριστερά”.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στους καθρέπτες μας όπου εάν σηκώσουμε το αριστερό χέρι φαίνεται στον καθρέπτη το είδωλο να σηκώνει το δεξί.

Περισσότερα πειράματα μπορείτε να βρείτε στο κανάλι της teacherland στο YouTube (https://www.youtube.com/TeacherlandEducation), το μεγαλύτερο ελληνικό κανάλι πειραμάτων. Για να εγγραφείτε κάντε κλικ εδώ!

Δρ. Βασίλης Γρηγορίου

Υπεύθυνος Φυσικής teacherland.gr