Skip to main content

Άγης ο Μαθημάγος

 

Άγης ο μαθημάγος

 

H teacherland εγκαινιάζει μία νέα σειρά άρθρων που αφορούν τη βιβλιοπρόταση. Είναι βιβλία που εμείς έχουμε διαβάσει, έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση και επειδή μας άρεσαν, παίρνουμε το θάρρος να σας τα εκθέσουμε και να εκτεθούμε μαζί τους!

Είναι μεγάλη μας χαρά που η κυρία Αρτζανίδου (συνάδελφος εκπαιδευτικός και συγγραφέας) μοιράζεται μαζί μας μια μικρή ιστορία για τη γέννηση του Μαθημάγου.

Όλα ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2012 την περίοδο που ήμουν υπεύθυνη  Φιλαναγνωσίας στη Δ/νση Π.Ε Ανατ.Θεσσαλονίκης και είχα ιδρύσει το βραβευμένο διαδικτυακό κόμβο-τον διατηρώ ακόμη με άλλη στοχοθεσία- http://filanagnosiaprogram.blogspot.gr/

Την περίοδο αυτή υποστηρικτής της προσπάθειά μου/μας ο εκπαιδευτικός και τότε Προϊστάμενος Εκπαιδευτικών Θεμάτων Ευάνθης Χατζηβασιλείου, λάτρης των μαθηματικών, με Μεταπτυχιακές Σπουδές και με Διδακτορικό σε εξέλιξη. Θυμάμαι πως σε κάθε μας κουβέντα γύρω από τη Λογοτεχνία έκλεινε με την ίδια πρόταση προς εμένα:
“Γράψε Έλενα, και ένα βιβλίο με μαθηματικές σκέψεις για μικρά παιδιά”.
“Εγώ Ευάνθη, με τα μαθηματικά δεν τα πήγαινα και τόσο καλά. Κατάφερα να τα αγαπήσω και ίσως κάτι να μάθω μόνο στη Β’ +Γ΄Λυκείου από τον μαθηματικό μου, τον Τάσο Αποστολίδη ,τον συγγραφέα των κόμικ του Αριστοφάνη. Πως λοιπόν να γράψω αφού οι αριθμοί δεν είναι το δυνατό μου σημείο”, του έλεγα και εκείνος επέμενε και δεν το έβαζε κάτω.
Ένα πρωινό μου κουβάλησε μια δεκάδα βιβλίων και μου είπε: “Διάβασε να δεις πόσο όμορφα είναι και μετά τα λέμε”.

Οι πολλές υποχρεώσεις και η άποψη μου: Πως αφού δεν τα καταφέρνω με τα Μαθηματικά, άρα και τι θα μπορούσα να γράψω, ήταν η αιτία και τα βιβλία παρέμεναν στο γραφείο μου να με κοιτούν. Δυο μήνες αργότερα, ένα μεσημέρι του Φλεβάρη, μέρα Παρασκευή και με το πες πες πήρα κάποια στο σπίτι. Η βροχή και το κρύο έξω με ανάγκασαν το βράδυ να παραμείνω μέσα και τότε πήρα την απόφαση να διαβάσω κάποια από τα μαθηματικά του Ευάνθη.

Μερικές μέρες μετά πήγα στο γραφείο και του έδειξα τον Άγη τον Μαθημάγο .
“Τό’ ξερα πως το μπορείς”, μου είπε και το διάβασε.
Σε λίγες μέρες πήρα και το οκ των εκδόσεων και να που Ο Άγης ο Μαθημάγος κυκλοφόρησε και από ότι φαίνεται αγαπήθηκε. Και να ξέρετε μαζί με τον Άγη θα μάθετε για:
“Το θεώρημα Φιμπονάτσι ή το άλλο με τη φυλή Πιράχαν ή να ακολουθήσετε τους στρατιώτες και πολλά άλλα που θα κάνουν τα μαθηματικά ποιο όμορφα και ενδιαφέροντα.

Και να ξέρετε πως ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου μαζί με τη δεύτερη της μαθηματικής παρέας την Χριστίνα Τσαλίκη ετοίμασαν φύλλα εργασίας με τον Άγη πρωταγωνιστή, που θα τα βρείτε στο τέλος της ιστορίας μου.

Έλενα Αρτζανίδου.

Άγης ο Μαθημάγος. Ελ.Αρτζανίδου, εικ:Τέτη Σώλου,εκδ.Ψυχογιός

https://www.psichogios.gr/site/Books/show/1001814/aghs-o-mathhmagos

 

Ο Eυάνθης Χατζηβασιλείου έγραψε για το βιβλίο:
Πυθαγόρας, Gauss, Διόφαντος, Fermat, Ερατοσθένης… Μεγάλοι μαθηματικοί που ενέπνευσαν τη μαθηματική σκέψη και ακόμη τους θαυμάζουμε για το καθαρό μυαλό και το λογικό συλλογισμό. Στο βιβλίο της Έλενας ένα παιδί σαν σε παιχνίδι προσεγγίζει άτυπα τις μεγάλες θεωρίες του θεωρήματος των πρώτων (τριγωνικών) αριθμών και των πολλαπλών διαδοχικών αριθμών του Gauss, του κόσκινου του Ερατοσθένη, της ακολουθίας Fibonacci, της χρυσής αναλογίας… Είναι αυτά που στη μαθηματική γλώσσα αποκαλούμε έξυπνα μαθηματικά σε έναν συνδυασμό με δεξιοτεχνία με τα μαθηματικά της καθημερινής ζωής και την άτυπη γνώση.