Skip to main content

Αγαπάμε πολύ την μαθηματική παιδική λογοτεχνία και χαιρόμαστε ιδιαίτερα όταν ανακαλύπτουμε καινούργια βιβλία με αυτό το θέμα. Η έκπληξη ήρθε αυτή την φορά από την συγγραφή της Σοφίας Κλιάνη και της Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη. Πρόκειται για το βιβλίο «Το Μηδέν μασκαρεμένο έχει μυστικό κρυμμένο», με τις υπέροχες εικόνες της Λιάνας Δενεζάκη.

Το μαθηματικό θέμα του βιβλίου είναι η αξία θέσης ψηφίου και παρουσιάζεται με τον πιο ιδιαίτερο τρόπο από την συγγραφέα. Πέρα από αυτό οι μικροί μας φίλοι θα αντιληφτούν την τεράστια σημασία του Μηδέν στην αριθμητική. Η συγγραφέας χρησιμοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τα αριθμητικά επίθετα και τα σύνθετα ουσιαστικά που προκύπτουν από αριθμολέξεις.  Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά από 4 ετών και πραγματικά αξίζει τον κόπο να το διαβάσουμε στους μαθητές μας και να το εμπλουτίσουμε με μαθηματικές δραστηριότητες.

Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα χωριό μοναδικό που κατοικούν μονάχα αριθμοί, κι όλοι τους είναι πραγματικά ξεχωριστοί. Κι όμως, τη ζωή τους τη λες και βαρετή… Γιατί δεν ανταλλάσουν ούτε μισή κουβέντα όσοι είναι μεταξύ τους διαφορετικοί. Κάθε αριθμος εκεί μιλεί μόνο στην οικογένεια του.

Σ’ αυτό το αλλόκοτο χωριό ζει κι ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό. Μα το Μηδέν δεν έχει δική του οικογένεια, και κανείς πότε δεν του μιλεί. Κι έτσι, μια μέρα το Μηδέν αποφασίζει να μασκαρευτεί, παρέα για να βρει, κι ανέμελο παντού να σουλατσάρει. Τι θα συμβεί όταν τρυπώσει στα κρυφά απ’ το μικρούλι Ένα ως το μεγάλο Εννέα; Και πως θ’ αλλάξουν όλα ξαφνικά απ’ τη δική του αθώα ζαβολιά;

Σας προτείνουμε μαθηματικές δραστηριότητες για παιδιά που φοιτούν στην Α Δημοτικού.

Σας προτείνουμε μαθηματικές δραστηριότητες για παιδιά που φοιτούν στο Νηπιαγωγείο.