Skip to main content

Μιλώντας στην Άννα για τα μαθηματικά

Με μεγάλη χαρά, φιλοξενούμε στην teacherland την Άννα, την ηρωίδα του Τεύκρου Μιχαηλίδη στο βιβλίο του “Μιλώντας στην Άννα για τα μαθηματικά”. Πολλές ευχαριστίες οφείλουμε στον κύριο Μιχαηλίδη, μάχιμο συνάδελφο, για την εμπιστοσύνη του και τη θέλησή του να μοιραστεί τις ιδέες του με την κοινότητά μας.

 

Μιλώντας στην Άννα για τα μαθηματικά

 

                                             Στα σαράντα περίπου χρόνια που, από διάφορες θέσεις, ασχολούμαι με τη διδασκαλία των μαθηματικών είχα την ευτυχία να συναντήσω πολλά αξιόλογα παιδιά. Δεν ήταν όλα τους άριστα στα μαθηματικά, είχαν όμως μια έμφυτη περιέργεια και μου έκαναν την τιμή να μου απευθύνουν αρκετά από τα «πώς;» και τα «γιατί;» τους. Κάθε φορά προσπαθούσα να απαντήσω σαν δάσκαλος, ικανοποιώντας την περιέργειά τους χωρίς να κλείνω το θέμα, φροντίζοντας κάθε απάντηση να φέρνει και μια νέα ερώτηση. Κάποιες φορές ευτύχησα να αντιληφθώ στα μάτια τους μια φευγαλέα λάμψη που έμαθα να την αναγνωρίζω ως τη χαρά της μαθηματικής ανακάλυψης. Ωστόσο ο διδακτικός χρόνος είναι πάντα πεπερασμένος, το ίδιο κι η αντοχή των παιδιών. Νομοτελειακά, οι μαθηματικές συζητήσεις μαζί τους έπρεπε πάντα να τελειώνουν είτε μ’ ένα χτύπημα του κουδουνιού είτε με την ξαφνική συνειδητοποίηση εκ μέρους μου ότι «ξεφύγαμε και κινδυνεύει να μη βγει η ύλη». Αυτός ήταν ο λόγος που δημιούργησα την Άννα, μια φανταστική ηρωίδα, συνισταμένη όλων των αγοριών και κοριτσιών που με τις ερωτήσεις τους ομόρφυναν όλα αυτά τα χρόνια τη ζωή μου. Η Άννα είχε πάντα τον απαραίτητο χρόνο για να ολοκληρώσουμε μια κουβέντα και να βάλουμε τις βάσεις για την επόμενη.

To Μιλώντας στην Άννα για τα μαθηματικά είναι μια σειρά από φανταστικούς διαλόγους ανάμεσα σε μια νεαρή κοπέλα που της αρέσει να ρωτά κι έναν παλαίμαχο μαθηματικό που συνηθίζει να απαντά – με τρόπο που να γεννά νέες ερωτήσεις. Ξεκινώντας από τους στήμονες στα λιοτρόπια και τις χαρακιές στα προϊστορικά «λογιστικά» κόκαλα, οι συζητήσεις τους φτάνουν μέχρι τα σημερινά μαθηματικά της τεχνολογίας και του διαδικτύου.  Προσπάθησα οι κουβέντες τους να συνθέσουν ένα αρκετά ισορροπημένο μείγμα θεωρητικών και εφαρμοσμένων μαθηματικών που να απευθύνεται στον μη ειδικό και να φωτίζει αρκετές πτυχές της επιστήμης των σχημάτων και των αριθμών. Κύριος σκοπός μου ήταν να δείξω ότι τα μαθηματικά είναι μια ζωντανή επιστήμη σφιχτά δεμένη με την καθημερινότητά μας.

Παρέα με την Άννα γνωρίσαμε τις μαγευτικές τοποθεσίες της χώρας των μαθηματικών, συναντήσαμε τους δημιουργούς τους και θαυμάσαμε τα έργα τους. Κι όταν, μεταπτυχιακή πια φοιτήτρια η Άννα ετοιμαζόταν να ξεκινήσει τη δική της πορεία στα μαθηματικά είχε την καλοσύνη να αναλάβει αυτή το ρόλο της δασκάλας και να με μυήσει στη σύγχρονη, ζωντανή μαθηματική έρευνα.

Τεύκρος Μιχαηλίδης